Boekpresentatie 19 februari 2016

'De Zoektocht van Berber' door Geke L. Kuik

 Berber draagt de geur van heide en veen met zich mee, hoewel ze al jaren in Amsterdam woont. Ze groeit op in het zuidoosten van Drenthe tijdens de laatste veenafgravingen in Nederland. Het leven ín het veen als zodanig heeft ze niet zelf ervaren. Wel zag ze als kleuter veenputten en hoge turfbulten áchter de tuin van haar opoe en opa die in het Venerveld woonden. 

Als kind vond ze de wereld vreemd: waarom was zij hier geboren en niet in Indonesië of Afrika? En waarom behandelde haar moeder haar alsof ze niet bij het gezin hoorde? Kwam dat door de oorlog? Of door de naam die haar vader haar, tegen de zin van haar moeder, had gegeven bij de aangifte van haar geboorte? Of omdat ze lesbisch bleek te zijn? Hoe zat dat met het verhaal van opoe Lea over het stormomgeval? En met opa Martinus' strijd tussen de kerk en het anarchisme? 

Vanaf haar 16e was er Iris. Een Indisch-Nederlands meisje dat op haar zevende of achtste jaar met haar ouders haar vertrouwde Java moest verlaten. Ze deelden lief en leed.

Door Berbers zoektocht en het contact als volwassene met oom Allert en tante Janka, een broer en een zus van haar moeder, realiseert ze zich welke familie geheimen invloed hebben op haar en haar familie. Wordt ze geconfronteerd met de ultieme waarheid? Het zet haar leven genadeloos op z'n kop.

 

 

BEOORDELING MANUSCRIPT 'DE ZOEKTOCHT VAN BERBER'

door Marieke de Wit, Uitgeverij Boekscout, oktober 2016. 

 

Wat mij als één van de eerste dingen opvalt, is dat je een uitstekend vermogen bezit om een omgeving te schetsen. Door precieze omschrijvingen en het noemen van enkele details, weet je een bepaalde sfeer te scheppen. Je neemt de lezer hierdoor gemakkelijk mee in je vertelling en dat is een gegeven dat je gedurende je hele verhaal weet vast te houden.

Je geeft een inkijkje in het persoonlijk leven van Berber waarin je met een combinatie van herinneringen en hedendaagse gebeurtenissen een levendig document van haar schetst. Je doseert je informatie heel precies, waardoor je mij betrokken houdt en ik persoonlijk meeleef met het leven van Berber.

Ik vind het vooral sterk dat je haar interne strijd zo treffend hebt weten te verwoorden.

 

'De Zoektocht van Berber' is niet alleen een heel rake titel, maar bovenal een meeslepende roman, die je niet snel weglegt.

 

‘Het boek is te bestellen via de Uitgeverij: www.boekscout.nl/webshop. Dat kan via Geke L. Kuik, maar ook via ISBN 978-94-022-3118-2.

Prijs: E 19,99 inclusief verzending.’